A Family Storyline honlapról megtudhatjuk, hogy az 1620-ban kikötött Mayflower 102 utasának ma 35,000,000 amerikai vérrokona él. A hír egyébként számomra pontatlan, mert szerintem a "linked by blood" kifejezés mögé bújtatja el, hogy nem tudja megmondani, hogy ez a szám mit is jelent. Három dolgot jelenthet: egy- ennyi leszármazója él a 102 utazónak; kettő-ennyi oldalági rokona él a 102 szerencsésen kikötöttnek; három - ennyi leszármazója és oldalági rokona él annak a 102 embernek, akik a Mayflower fedélzetén érkezett. Mivel az utasokról tudomásom szerint nem készült teljes lista, csak egy részük ismert, nyilvánvalóan főleg valamilyen oldalági rokonságra vonatkozik a fenti hatalmas szám. Akkor pedig szerintem nem is mond sokat a hír, mivel teljesen ellenőrizhetetlennek tűnik,hiszen nem tudhatjuk, mi alapján számoltak.

A másik érdekesnek tűnő hír szerint az antropológusok azt állapították meg, hogy gyakorlatilag mindenki a negyvenedik unokatestvére nagyjából bármilyen másik embernek, azaz a Földön bárhol élő két embernek úgy isz. 800 körül kellett már lennie legalább egy közös ősének. Ez még ugyan lehet igaz is, de miért az antropológusok állapítanak meg ilyen tényeket? A genetikusoknak sokkal több mondanivalója lehetne ebben a témában. Saját kutatásaim során végeztettem antropológiai és DNS vizsgálatokat, az előbbiek értékelése többnyire szubjektív, az utóbbi értékelése sokkal inkább objektív eredményeket hozott. (az antropológiában az ujjlenyomat vizsgálat tűnik legikább objektívnek)

A harmadik hír viszont a kutatók számára aranybányát jelenthet: 1917-1918 között az amerikai 46 év alatti katonaköteles korú férfiak 98 %-ról készült valamilyen személyes adatlap. Ez igen, gondoljuk csak meg, micsoda lehetőségek rejlenek egy ilyen adatbázisban. Emellett 1790 óta 10 évenként cenzusokat tartottak és állítólag ezek nagyrésze meg is van a levéltárakban. Aki foglalkozott már összeírásokkal, az tudja, micsoda hatalmas érték rejtőzik egy ilyen adatmennyiségben.

Végezetül megemlékeznek arról, hogy a becslések szerint az összes amerikai felének legalább egy olyan őse van, aki az Ellis Island-on keresztül vándorolt be Amerikába. Ez kicsit nagy számnak tűnik, figyelembevéve azt, hogy a mai lakosság a Wikipédia szerint 306,000,000 fő. Azonban mivel kutattam bőven Ellis Island-i bevándorlási iratokban, tapasztalataim szerint még igaz is lehet ez a hatalmas szám.

Monroe elnök 1823. december 2.-án mondta: "Amerika az amerikaiaké".....

 

 

 

Szerző: Tiborius  2010.02.10. 19:50 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladfakutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr31747406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása