A National Geographic hazai 2010. februári kiadásában a Mormon Egyház egy "szektájáról" lehet olvasni. A Mormon Egyházzal jómagam igen jó kapcsolatban vagyok, rengeteget köszönhetek a mikrofilmek terén nyújtott elképesztő teljesítményüknek, így jeleznem kell, hogy egyáltalán nem mondok ítéletet a leírtakról, a cikkből pusztán a számokat tartom figyelemre méltónak, mivel jól példázzák azt, hogy a genealogia milyen csodákra képes. (Ennek analógiáján pl.: így lehet az, hogy szinte minden ma élő európainak genetikai kapcsolata lehet mondjuk Dzsingisz kánnal és családjával.)

A cikket érdemes a 66 oldalon kinyitni. Itt látható egy kép, melyhez fűzött kommentár szerint Joe Jessop 88 éves egyháztagnak 5 feleségtől 46 gyermeke (feleségenként nagyjából 10 gyermek), és ezektől 239 unokája született. Egy kis időt hagyok arra, hogy elgondolják, mit jelent ez. Vagy segítek is, nézzük tovább. Ha a 239 unokának is egyenként mondjuk 10 gyermeke születik, akkor Joe Jessop úrnak úgy 2000-2500 dédunokája lesz. Ha megyünk tovább a 10-es szorzóval, akkor 20000-25000 ükunokával fog rendelekezni, persze csak matematikailag. Mindez nagyjából 100-150 év alatt történik-történhet. (nyilvánvalóan lesznek keresztházasságok és a terület sem tud eltartani ennyi embert, de a számok akkor is számok maradnak)

Kedves olvasó, ebből is láthatja, hogy mi minden fordulhat elő a genealogiában.

Vagy gondolták volna, hogy (állítólag) egy nő 69 gyermeknek adott életet? (27 terhességből 4 alkalommal négyes, 7 alkalommal hármas, 16 alkalommal normál ikreket)

Szót lehetne emelni a legfiatalabb anyával kapcsolatos rengeteg kérdés ügyében, ez a kislány 5 éves és 8 hónapos volt, amikor életképes utódot szült.

A legfiatalabb apa (állítólag) 8 éves volt.

A legidősebb apuka 93 éves és 10 hónapos volt. Szerintem ennél biztosan lehettek még idősebb apukák is.

A legidősebb anyuka ügyében problémásabb a helyzet, mivel az orvostudomány beavatkozott, a legidősebb és állítólag természetes úton gyermeket szült édesanya 70 (!) éves volt. Ikerszülése 2008-ban megrázta a világot. (Omkari Panwar a neve, ha valakit érdekel)

A sor folytatható, de mivel a messziről jött ember azt mond amit akar, befejezésül saját történetet mesélek el. Ükapám első megtalált gyermeke (előtte is lehettek még gyermekei) és utolsó gyermeke között 40 év volt a korkülönbség, természetesen nem egy anyukától származtak. (Az utolsó gyermek a dédapám volt, apja 70 anyja 46 éves volt 1891-ben, amikor született) Ükapám első ismert és utolsó ismert unokája között 59 év volt. Ükapám 1821-ben született, és még ma is él unokája.

Kedves olvasó, gondolkodj el azon, hogy ha 70 évesen nem születik még egy gyermeke ükapámnak (amit ugye nem nagyon vártak), akkor ezt a blogot ma senki nem írja meg. Ilyen a történelem, a Te történeted is.

Kutass, és meglátod, akár eljuthatsz II. Pepi fáraóig, aki 94 (!) évig uralkodott. 6 évesen került trónra, 100 évig élt. Ez azonban már egy másik történet....

Szerző: Tiborius  2010.02.10. 17:30 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladfakutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr141746987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása